Η λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας
Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, Πύλου αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων (Grimmet, R.& Jones T. 1989) αφού είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη μετανάστευση.Το Φθινόπωρο, τα μεταναστεύοντα πουλιά προς τις Αφρικανικές χώρες κάτω από τη Σαχάρα βρίσκουν εδώ τον τελευταίο Ευρωπαϊκό υγρότοπο πριν από τη μεγάλη τους πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο της Σαχάρας, ένα ασταμάτητο ταξίδι 3000km.
Κατά την Ανοιξιάτικη μετανάστευση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυτή τη μεγάλη οικολογική σημασία με 271 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στον υγρότοπο έως σήμερα (Bonetti A., αδημοσίευτο) από τα οποία τα 81 έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη ενώ 4 από αυτά απειλούνται παγκοσμίως.Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος υγρότοπος διεθνούς σημασίας που συναντούν στα Βαλκάνια τα εκατομύρια πουλιά που την άνοιξη εγκαταλείπουν τις περιοχές διαχείμανσης στην Κεντρική Αφρική και μεταναστεύουν προς βορράν για να αναπαραχθούν.
Το κάλεσμα για την αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά έντονο και τα πουλιά ταξιδεύουν σε τεράστιες πυκνότητες και σταθμεύουν στους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης μόνο για μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες προσπαθώντας να φτάσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα στους χώρους αναπαραγωγής με σκοπό να προλάβουν τις πλέον πλεονεκτικές θέσεις φωλεοποίησης.
Μεγάλα πουλιά όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Μικρότερα πουλιά όπως τα
αραδριόμορφα συνήθως φθάνουν νύχτα και παραμένουν περισσότερο στον υγρότοπο για να τραφούν. Αποχωρούν συνήθως τις πρώτες
βραδυνές ώρες.Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα είναι επομένως ένας πολύ σημαντικός σταθμός κατά την εαρινή μετανάστευση, για όλα αυτά τα είδη που έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και την Μεσόγειο βρίσκουν εκεί τόπο για ανάπαυση και τροφή.
Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο σημαντική και περιλαμβάνει λιγότερα είδη. Εξαίρεση αποτελούν οι Ερωδιοί και τα αρπακτικά ειδικά οι Κίρκοι και οι Ψαραετοί.
Σαν τόπος διαχείμανσης η λιμνοθάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς και ο Ψαραετός.
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι, με αποτέλεσμα είδη που κανονικά ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική (T. stagnatilis, P. pugnax, T. glareola, P. haliaetus, H. pennatus, etc.).να συναντώνται συχνά και να παραμένουν ολόκληρο τον χειμώνα.
(πηγή http://www.ornithologiki.gr/)
Θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα
Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα.
Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι στη Ζάκυνθο (Κόλπος του Λαγανά), Πελοπόννησο (Κόλπος Κυπαρισσίας και Κόλπος Λακωνικού, περιοχή Κορώνης) και την Κρήτη (Ρέθυμνο, Κόλποι Χανίων και Μεσσαράς). Οι παραλίες της Πελοποννήσου έχουν μια ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών, που φθάνει το 24,3% της εθνικής παραγωγής ενώ η παραλία του Κυπαρισσιακού αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό σταθμό ζωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE Nature που ολοκληρώθηκε στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, δημιουργήθηκε ο Περιβαλλοντικός Σταθμός του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) παραχώρησε τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από το Δήμο Αυλώνος και τις τοπικές διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού.
Στο Σταθμό Αγιαννάκη λειτουργεί εκθεσιακός χώρος ο οποίος παρέχει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την περιοχή, τις ασχολίες των ανθρώπων το φυσικό περιβάλλον καθώς και τις θαλάσσιες χελώνες. Η εισαγωγή αφορά στη δημιουργία του κόσμου. Στη συνέχεια αναφέρονται η γεωγραφία, η μορφολογία και η ιστορία της περιοχής καθώς και οι ασχολίες των κατοίκων, οι θαλάσσιες χελώνες, το παράκτιο δάσος, τα γλυκά νερά και η ακτή.
Το Paris Village σε συνεργασία με τον Αρχέλων, διενεργεί παρουσιάσεις ενημέρωσης στο χώρο του, με σκοπό την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, για αυτό το σπάνιο είδος που ζει στα νερά του Μεσσινιακού κόλπου.